субота, 2. децембар 2023.

Све што се напише, не може да се избрише

                                                                                                                            29.11.2023.г. 

"Све што се напише, не може да се избрише"

Ова реченица шаље толико јаку поруку, да је се треба увек сетити. Сви који посећују друштвене мреже треба да поштују правила понашања на мрежи, лепог изражавања и без било каквог вређања и дискриминације. У супротном се такво понашање третира као насиље. Како можемо да знамо да је нешто што смо написали добро и за некога неувредљиво? Ко нам може помоћи? Како да реагујемо ако се нама то деси од стране злонамерних особа? Да ли треба ћутати, крити, игнорисати... 

НЕ! Сваки облик насиља треба пријавити! 

О овој теми су данас наши ученици седмог разреда разговарали са припадницима Полицијске Управе. Анализирани су бројни примери како можемо сами себе и своје најближе да угрозимо објављивањем својих и фотографија својих чланова породице, другова. Похвалићемо се где смо тренутно али то неко може да искористи, злоупотреби.

Да ли деца треба да имају поверење у своје родитеље? Наравно да је одговор ДА! 

Дозволите им да имају увид у ваш телефон, поруке, објаве, фотографије... они то неће злоупотребити, могу вас само посаветовати да ли је то у реду или не. Ко би вас боље посаветовао осим родитеља? Ту су и наставници којима се исто тако можете јавити за помоћ. Треба превазићи страх, затвореност, неповерење према другима и затражити помоћ ако је то потребно. ПУ  стоји на располагању свакоме ко им се обрати за помоћ, ако родитељи не могу да помогну.

Савет: клонити се игрица које пропагирају насиље, убијање и вређање. Играјте на друштвеним мрежама игрице примерене узрасту и не остављајте нигде своје податке ако вам неко тражи.

Тим поводом, ученици су одиграли Kahoot квиз на својим телефонима, где су давали одговоре на питања о насиљу и безбедности деце на интернету, при чему су сакупљали бодове, а они са највише бодова су добили беџеве. Сви ученици су добили флајере.
                 

Нема коментара:

Постави коментар

ДОБРОДОШЛИ

ДОБРОДОШЛИ

 На ваше и наше велико задовољство, представљамо се на новој адреси и са новим садржајима које смо дуго сви очекивали. Трудићемо се да вам д...